Grondbuffer in de tuin of onder bestrating voor opslag energie, hoe werkt dat?

Als je veel ruimte hebt in jouw tuin, bijvoorbeeld een groot gazon of rond jouw bedrijfspand grote lappen bestrating? Dan is een grondbuffer interessant. Met een grondbuffer, ook wel horizontale bron genoemd, sla je in lange lussen ‘kunststof leidingen’ energie vergunningsvrij op in de grond op zo’n 1 tot 1,5 meter diepte. In de grond kan je warmte wel 3 maanden bewaren! Ideaal als je bijvoorbeeld in de zomermaanden warmte wilt opslaan die je in december/januari wilt gebruiken.

Hoe werkt een grondbuffer/warmtebuffer?

De grondbron is je accu. Combineer warmteopslag op circa 1 meter diepte in je tuin of ander je bestrating met je PVT Zonnepanelen. Dergelijke PVT panelen leveren in de zomer een enorme hoeveelheid energie/warmte die je uitstekend in de zomer in de grond kan opslaan zodat je het in de winter kan gebruiken. De warmte wordt met een lage temperatuur tot max 25graden opgeslagen. Daardoor heb je maar weinig verlies en kan je er in de winter gebruik van maken. De vloeistof is antivries (soms het giftige glycol, maar liever het milieuvriendelijkere monopropyleenglycol) en is slechts het transport medium. De grondmassa zelf neemt de warmte op.

De warmtepomp heb je nodig om de opgeslagen temperatuur van 20-25graden op te waarderen naar een hogere temperatuur voor verwarmen of warm water. Een horizontale grondbuffer bestaand uit ingegraven kunststof leidingen kost aanzien minder dan een verticale bodembron. Het meest bekende merk is Combisolar.

Onder het gazon op circa 1-1,50 meter diepte liggen honderden meters grondbuffer buis voor opslag van warmte

Vergunningsvrij

Een grondbuffer hoeft geen vergunning, dat is weer een voordeel ten opzicht van een verticale bodembron waar dit wel een must is en in veel gevallen in Nederland niet meer mag (door kans op aantasting van het drinkwater). Een grondbuffer is bovendien uitstekend aan te sluiten op jouw warmtepomp. Ze zijn ook een goede combinatie met PVT panelen op je dak.

Nadeel

Het nadeel van een grondbuffer (funderingsbuffer) is dat een graafmachine de boel eenmalig behoorlijk over de kop haalt. Dit kan een grasveld of een bestraat terrein zijn. Ook is het een must dat er in het buffergebied geen andere belangrijke leidingen en bronnen lopen die beschadigd kunnen worden. Veder kan na aanleg op dit perceel geen grote, diepwortelende bomen worden geplant, kleine struiken en vaste planten kan wel. De kunststof leidingen zijn wel supersterk, wel is het verstandig foto’s te maken waar de leidingen lopen zodat je bij verhuizen nieuwe bewoners blij maakt of graafklussen in de tuin weet waar wat loopt.

Grondbuffer in de tuin

Horizontale bodembuffer, als je de ruimte hebt DOEN

Heb je de ruimte voor een horizontaal bodem warmtebuffer systeem? Dan raad ik deze ook te benutten. Combineer deze met een warmtepomp en PVT Zonnepanelen voor een optimaal geheel. Zeer interessant ook voor bedrijven die de ruimte hebben.

Vorige
Vorige

Verticale bodembron voor warmte uit de grond

Volgende
Volgende

PCM Energie, wat is dat en past dat bij mijn woning?