Begrippenlijst

PCM Energie

Bij vloeistof rond het nulpunt laten bevriezen (en weer ontdooien) komt enorm veel energie vrij. Dit wordt ook wel faseverandering of PCM energie genoemd. Zowel van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast komt er zeer veel energie vrij. Ideaal voor de wintermaanden waarin de zonnepanelen gewoon niet zoveel doen in Nederland.

Gebruik deze duurzame energie voor het verwarmen of verkoelen van de vloer (via vloerverwarming) van jouw woning. De installatie neemt relatief weinig plaats in. De relatief nieuwe techniek is goed te combineren met zonnepanelen en een warmtepomp. Lees meer via de link hierboven in de tekst.

Zonnepanelen

Zonnepalen op het dak kennen we wel. Ideaal in en rond de zomermaanden voor het opwekken van energie voor bijvoorbeeld de auto opladen, de was draaien enzovoorts.

Kijk ook eens naar nieuwe technieken rondom zonnepanelen:

Denk ook eens aan PVT zonnepanelen met verborgen T-paneel voor het verwarmen van water of gevelzonnepanelen op verticale wanden.

Mijn tip voor zonnepanelen is om goed gebruik te maken van het rendement. Liggen jouw zonnepanelen pal op het zuiden, dan kan je het beste in de ochtend jouw opgewekte energie zelf gebruiken en jouw auto opladen.

Heb je de panelen meer op het westen liggen, dan heb je in de middag meer rendement van jouw zonnepanelen. Koppel altijd jouw omvormer aan de app om zo goed inzicht te krijgen in het rendement van jouw zonnepanelen op het dak.

Grondbuffer

Heb je een grote tuin, bijvoorbeeld met een groot gras veld of een bedrijfspand met groot terrein aan klinkers? Dan is een horizontale bodembron op circa 1 meter diepte in de grond iets voor jou. Een grondbron bestaat uit honderden meters kabel van speciaal materiaal dan energie zeer goed kan vasthouden onder de grond.

Met een horizontale grondbuffer kan je wel 3 maanden warmte vasthouden. Je hoeft niet diep te graven en je hebt geen speciale vergunning nodig voor een dergelijke warmtebuffer.

Aansluiten op je aardwarmtepomp volstaat. Uitstekend te combineren met PVT Zonnepanelen.

Windmolen

Heb je een groot erf? Met een (kleine) windmolen op jouw erf wek je energie op voor bijvoorbeeld jouw apparaten in huis of van jouw bedrijf.

Heb je last van het geluid van windmolens? Kies dan voor speciale windmolen die minder lawaai maken. Deze hebben geen wieken maar een soort spiraal.

Wil je een windmolen plaatsen op je dak? Zorg dan dat je je omgevingsvergunning op orde hebt.

Thuisopslag stroom

Thuisopslag van stroom middels een thuisbatterij wordt steeds interessanter. Echter moet je dan denken aan opslag voor 1 of enkele dagen. Dit kan handig zijn als je overdag veel energie opwekt die je ‘s nachts wilt gebruiken.

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd en zal 2031 stoppen. Lees verder op mijn blog over thuisopslag van stroom.

Bodembron

Warmte in de winter en koel water in de zomer diep uit de bodem halen? Dat kan met een verticale bodembron gecombineerd met een aardwarmtepomp. Hiervoor heb je een vergunning nodig.

Piekwatt

Piekwatt verwijst naar het maximale vermogen dat een apparaat, installatie of systeem kan leveren of verbruiken. Het is een maat voor het vermogen op het moment dat het zijn hoogste niveau bereikt.

Bijvoorbeeld:

  • Zonnepanelen hebben vaak een specificatie in piekwatt (Wp, watt piek). Dit geeft het maximale vermogen van het paneel weer onder gestandaardiseerde testomstandigheden.

  • Elektrische apparaten kunnen een piekvermogen hebben dat ze verbruiken bij het opstarten of onder maximale belasting.

Dit verschilt van het gemiddelde of continue vermogen, wat aangeeft hoeveel vermogen een apparaat typisch verbruikt of levert over een langere periode. Het kennen van het piekvermogen is belangrijk, omdat systemen en netwerken ontworpen moeten zijn om deze piekbelastingen aan te kunnen, zelfs als ze maar zelden voorkomen.