Thuisopslag van energie, doen of niet?

Steeds meer mensen stellen deze vraag. Hoe lang levert stroom teruggeven aan het net nog iets op? Kan ik niet beter stroom dat ik overdag heb opgewekt via mijn zonnepanelen opslaan en later, bijvoorbeeld in de nacht, gebruiken.

De investeringen zijn nog behoorlijk hoog, de opslagcapaciteit vaak nog beperkt tot 1 of enkele dagen. Toch stappen steeds meer mensen over naar thuisopslag van stroom. Ideaal als je bijvoorbeeld in de nacht je auto wilt opladen met je eigen energie.

Lees in mijn blog meer tips voor zelf stroom van je zonnepanelen opslaan in een batterij. Voordat ik het vergeet te zeggen, een dergelijke batterij neemt best wat plek in en vraagt een droge, koele ruimte. Ga je voor design? Kies dan de thuisaccu’s van Tesla. Andere bekende merken zijn Varta, Solarwatt, Enphase, Fronius, Growatt en zelfs Mercedes.

Mijn tips voor wel/geen thuisaccu:

  • Kies een modulaire thuisbatterij, dergelijke thuisopslag accu’s kunt u in de toekomst eenvoudig uitbreiden

  • Zolang de salderingsregeling nog loopt kan het eigenlijk niet uit. Reken op een investering van zeker 4000 euro voor alleen de thuisaccu. Vanaf 2025 mag je minder salderen en vanaf 2031 helemaal niet meer. Vanaf 2025 wordt het dus extra aantrekkelijk. De thuisaccu’s worden rap beter met meer capaciteit, maar de rekening van de installateur stijgt ook, als je al een beschikbaar expert kan vinden. Heb je voldoende aan beperkte opslag, dan is het dus niet zo’n gek idee om nu al een thuisbatterij aan te schaffen. Het geeft ook een goed gevoel om volledig zelfvoorzienend te zijn natuurlijk.

  • In landen waar regelmatig de stroom uitvalt of bij bedrijven waar stroomuitval veen schade veroorzaakt is zelfopslag interessant

  • Let goed op de accugrootte (aantal kWh) en lees reviews over het merk accu

  • Sonmige thuisaccu’s hebben een geïntegreerde omvormer, check dit goed vooraf of deze goed te koppelen zijn aan je bestaande zonnepanelen + omvormer

  • Je thuisaccu hoeft niet groter dan de maximale opbrengst van je zonnepanelen te zijn, tenzij je later nog extra panelen gaat bijplaatsen. Hanteer de vuistregel: 1 à 1,5 kWh per 1 wattpiek (kWp) zonnepaneel.

  • Zorg dat het acuapparaat ‘slim’. Kies een systeem met een aggregator.

  • Weinig plek in je huis voor een batterij-installatie? Overweeg ook de accu van je auto te gebruiken voor stroom in huis. Dit gaat dan wel weer ten koste van de (volle) accu van je auto. Zorg daarbij voor een laadpaal die stroom 2 kanten op kan bewegen, een zogenaamde bidirectionele laadpaal.

Vorige
Vorige

Dubbel voordeel met PVT Zonnepanelen