Een kleine windmolen bij jouw boerderij, hoe werkt dat?
Een kleine windmolen bij jouw boerderij geeft veel stroom. Ideaal zou je denken. Een boerderijwindmolen vraagt wel een groot erf en buren op afstand. Immers windmolens maken wel wat geluid en geven slagschaduw. Gelukkig worden ze steeds stiller en zijn er steeds meer mogelijkheden voor een in het oog springende windmolen in bij je boerderij of je agrarisch bedrijf.
Een windmolen bij een boerderij, je hebt het vast wel eens gezien. Het past goed in het landschap en is doorgaans gemaakt van houten wieken en recyclebare materialen. Een boerderijwindmolen is geschikt voor boeren die minimaal 25.000 kWh per jaar verbruiken. Gemiddeld levert een dergelijke molen 25.000 tot 40.000 KWh per jaar op,. Dit is vooral afhankelijk van de plek, bijvoorbeeld aan de kust waait het harder en vaker. De totale diameter van de wieken is zo'n 13,2 meter, per wiek 6,6 meter. De totale hoogte is ruim 20 meter.
Combineren met zonnepalenen.
De combinatie van een boerenerfmolen en zonnepanelen wordt veel gebruikt. Immers in de zomer waait het minder en schijnt de zon meer. Zo versterken zonnepanelen en een windmolen elkaar.
Locatie van de windmolen op jouw boerenerf
De ideale locatie is een achtererf, in het bouwvlak, zuiden en westen vrij (dus geen
hinder van gebouwen en bebossing) en 100 meter van buren zodat er geen geluidsoverlast is of slagschaduw van de draaiende wieken.
Geluid
Het geluid van een kleine windmolen is vergelijkbaar met een koelkast. Echter, geluid is een subjectief begrip. Iedereen ervaart geluid anders. De norm is 42 dB op een afstand van 35 meter. Hierdoor is de kans op overlast op geluid rekening houdend met de 100 meter afstand bij een kleine boerenerfmolen minimaal.
Slagschaduw
Doorgaans wordt de windmolen stopgezet op tijdstippen in het jaar dat omwonenden last van slagschaduw hebben. Het is een complexe berekening. Meestal komt het niet voor.
Houten wieken
Wieken van hout ogen niet alleen mooi, ook is het zeer geschikt voor een langs levensduur van de wieken.
Wist je datjes over windmolens voor een boerenerf
De windmolen bij te harde wind automatisch afremd.
Met een mobiele app de opbrengst worden bijgehouden.
De molen gewoon op je meterkast wordt aangesloten
De vergunningsaanvraag duurt 8 tot 13 weken.
Een 9000 euro ISDE subsidie geldt op dit moment (aug 2023) voor een boerderij met een zakelijk energiecontract en een kleinverbruikersaansluiting
In steeds meer Nederlandse gemeenten is een windmolen plaatsen op grond met een agrarische bestemming toegestaan.
Deze blog kwam tot stand met informatie van EAZ wind uit Hoogezand. Raadpleeg hun experts voor meer informatie over een windmolen op jouw agrarische bedrijf. Ze hebben reeds meer dan 700 boerenerfmolens geplaatst. Check ook hun onderstaande sheet met meer info.