Laadpaal bij huis voor je auto? Check deze 10 tips.

Je gaat een laadpaal voor je auto bij huis plaatsen? Een mooie stap! Lees in deze blog waar je op moet letten en ontdek handige tips.

Het bezit van een elektrische auto of plug-in hybride is in veel opzichten geweldig. Ze zijn milieuvriendelijk, stil en vaak voordelig in gebruik. Maar net zoals je een traditionele auto moet tanken, moet je je elektrische auto opladen. Thuis is dit doorgaans voordeliger dan langs de weg. Overweeg je om een laadpaal voor je auto bij je huis te installeren? Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten.

1. Type aansluiting

Elektrische auto's hebben verschillende soorten aansluitingen. Zorg ervoor dat de laadpaal die je kiest, compatibel is met je auto. De meest voorkomende types zijn Type 1 (voornamelijk gebruikt in de VS en Azië) en Type 2 (standaard in Europa). Doorgaans gaat dit goed, maar check het even voor de zekerheid.

2. Laadvermogen

Het laadvermogen van een laadpaal bepaalt hoe snel je auto oplaadt. Overweeg wat je nodig hebt: wil je je auto 's nachts opladen of heb je een snellader nodig omdat je vaak lange afstanden rijdt en snel weer op weg wilt zijn?

3. De locatie van de laadpaal

Denk na over waar je de laadpaal wilt hebben. Dichtbij de voordeur? In de garage? Zorg ervoor dat de kabel lang genoeg is om je auto te bereiken zonder dat deze in de weg ligt. Wil je 2 auto’s tegelijk laden, kies dan een slimme plek in het midden.

4. Elektrische capaciteit van je huis

Zorg ervoor dat de elektrische infrastructuur van je huis de extra belasting van een laadpaal aankan. Het kan nodig zijn om een extra groep in je meterkast te installeren. Of dat je met je vast recht omhoog naar bijvoorbeeld 3 x 20 ampere. Je installateur weet dit vaak als geen ander.

5. Slimme laadmogelijkheden (aanrader!)

Sommige moderne laadpalen bieden slimme laadmogelijkheden, zoals laadtijden instellen tijdens daluren voor goedkopere elektriciteitsprijzen of integratie met zonne-energiesystemen. Sowieso is het slim om op zonnige dagen je auto zoveel mogelijk overdag te laden. Bij zonnepanelen op het zuid-oosten vooral in de ochtend en bij panelen op het zuid-westen in de middag.

6. Kosten en subsidies

Onderzoek of er lokale of nationale subsidies beschikbaar zijn voor de aanschaf en installatie van thuislaadstations. Deze kunnen de kosten aanzienlijk verlagen. Informeer bij jouw gemeente of google it.

7. Veiligheid

Zorg ervoor dat de laadpaal die je kiest, voldoet aan alle veiligheidsnormen en dat de installatie wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien.

8. Toekomstbestendigheid

Misschien heb je nu maar één elektrische auto, maar plan je in de toekomst meer aan te schaffen. Overweeg een laadpaal die meerdere auto's tegelijk kan opladen of die gemakkelijk kan worden geüpgraded.

9. Laadpaal Merk

Kies een betrouwbaar merk. En een merk die werkt met een fijne app. Bekende merken zijn EV-Box, ABB, New Motion en Alfen.

Conclusie Een laadpaal bij je huis installeren is een slimme zet voor elke eigenaar van een elektrische auto. Het biedt gemak en kan zelfs de waarde van je huis verhogen. Door rekening te houden met bovenstaande punten, zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt voor jouw specifieke behoeften.

10. Design van de paal

Het oog wil ook wat. Hoewel ze erg op elkaar lijken. Kies verder een wandaansluiting voor aan de muur of een losse laadpaal zoals op de foto hierboven.


Volgende
Volgende

Een kleine windmolen bij jouw boerderij, hoe werkt dat?